Tillgänglig sajt i kampen mot ekobrott

Webb

Ekobrott är ett stort samhällsproblem som kostar staten miljarder varje år. För oss som står på den goda sidan har det därför känts extra bra att jobba med Ekobrottsmyndigheten som har det viktiga uppdraget att förebygga och bekämpa ekonomisk brottslighet.

I början av juni lanserade Ekobrottsmyndigheten sin nya webbplats som vi på In The Cold har utvecklat. Den nya sajten är anpassad så att alla medborgare snabbt ska hitta vad de söker, oavsett om man vill anmäla brott eller läsa mer om ekobrott, rättsprocessen eller Ekobrottsmyndighetens verksamhet.

Till webben

Höga krav på tillgänglighet

Sedan september 2020 är det lag på att alla användare, inklusive personer med funktionsnedsättning, ska kunna ta del av webbplatser från myndigheter. För Ekobrottsmyndigheten var det därför viktigt att sajten uppfyller kraven enligt tillgänglighetsdirektivet (WCAG 2.1, nivå AA). I praktiken innebär det att alla, oavsett funktionsnedsättningar som exempelvis minskad syn eller hörsel ska kunna navigera på sajten och ta till sig allt innehåll.

– Vi på In The Cold har utvecklat flera sajter för svenska myndigheter de senaste åren, och vi håller på att certifiera våra utvecklare inom WCAG. Vår kunskap om att bygga tillgänglighetsanpassat har varit extremt viktig i detta projekt, säger Johan Bryggman, produktionsledare på In The Cold. Dessutom har vi tagit hjälp av en tredje part: ETU, som testat och validerat tillgängligheten på sajten.

Responsiv myndighetssajt

Förutom att sajten är tekniskt tillgänglig, har Ekobrottsmyndigheten satsat på att innehållet ska vara enkelt att ta till sig språkligt. Sajten har också smarta funktioner som underlättar läsförståelsen, t ex kan användaren hovra över vissa krångliga ord för att direkt få en förklaring av ordet.
Självklart är sajten responsiv och anpassad för att fungera lika bra i mobiltelefoner som på datorer och iPads.

Gemensamt projekt med Decerno
Förstudie och design av den nya sajten gjordes av Decerno, och den tekniska utvecklingen av oss på In The Cold. Webbplatsen är byggd på WordPress Gutenberg och är modulbaserad, vilket gör att Ekobrottsmyndighetens administratörer enkelt kan bygga upp unika sidmallar för olika typer av innehåll.

Webbplatsen har även koppling till Vismas rekryteringssystem EasyCruit. Lediga jobb på Ekobrottsmyndigheten läggs upp på EasyCruit och presenteras automatiskt på den nya sajten.

Se resultatet här (www.ekobrottsmyndigheten.se)